Világszerte ismert fuvolista, énekes, szövegíró, producer, a legendás Mini együttes alapítója, a progresszív rockzene hazai atyja.  Blues-Életmű és eMeRTon-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje.

Török Bácsi, Ádi, Gyugyó, Atörökádi” … Mindenki ismeri Őt, annak ellenére, hogy soha nem volt a bulvárlapok kétes értékű híreink sztárja. Sokkal inkább igényes, egyedi rock-, blues- és jazzmuzsikája, sajátos énekmódja, barátságos egyénisége, humora tartja immár 50 éve színpadon és a rajongók figyelmének középpontjában. A tagcserék után is létező Minivel a magyar rockzene hőskorának egyik főszereplője volt, neve a mai napig fogalom. Az elmúlt fél évszázadban, itthon és a nagyvilágban, közel 10 ezer koncertet adott, 30 lemeze és DVD-je mintegy 1 millió példányban talált gazdára. Nem egy közülük rocktörténelmi ritkaság.

Néhány évvel ezelőtt 11 rockzenei szakíró összeállította a minden idők legjobb magyar rocklemezei és zenekarai a listáját, melyen a Mini Fruit Pebbles albuma az előkelő második helyet szerezte meg, s magát a Minit a harmadik legjobb magyar rock zenekarnak választották. 2004-ben egyik leghíresebb szerzeményét, a Kereszteslovag-ot a világ 1000 legjobb dala közé választották, s ezen a listán a negyedik helyezést érte el. A rendszerváltás hajnalán, 1990-ben az amerikai Philadelphia-ban, egyedül képviselve Közép-Európát, svájci zenekarával félmillió ember előtt lépett fel. Az amerikai All about flute a világ legjobb rockfuvolásai közé sorolta.

Nélküle soha nem jött volna létre a „nagy hármas”, azaz a Bem Rockpart, a Tabán és a Budai Ifipark keddenkénti Mini-P.Mobil koncertsorozata. A Tabán Fesztivál, a Bem Rockpart máig létezik, s 2017 nyarán újra összeállt a „keddenkénti szuperprodukció” a Várkert Bazárban.

Hiába játszott világszínvonalon, a szocializmusnak hívott rendszer megakadályozta, hogy igazán nagy nemzetközi sztárként fusson be. Ennek ellenére úgy nyilatkozik, elégedett zenei pályájával, s a 2018 januári 70/50 koncertjén (70 év a naptárban/50 év a színpadon), 3 órás örömzenélésben bizonyította, még mindig a zene és a színpad az élete.

Török Fehér Duo © 2018